Szubjektív könyvajánló

Erdős Attila: Felvágós könyv

"Erdős Attila: Felvágós könyv"Sokan arra következtetnének a címből, hogy itt bizony valaki nagyon fenn hordja az orrát, és ezt le is írja, vagy hogy a főszereplő nagyképű. Esetleg az önteltségről is szólhatna e könyv. De a téma merőben más, ugyanis szó szerint “felvágós” könyvről van szó.
Egy kihagyhatatlan alkotás azok számára, akik valamelyest konyítanak az orvostudományhoz, vagy csak érdekli őket az orvoslás, hiszen egy volt kórboncnok vezeti végig az olvasót egy holttest komplett feltárásán részletről részletre. Vagy akár úgy is mondhatnánk, hogy testrészről testrészre. Mindezt anatómiailag helyesen, munkahelyi (vagy nem munkahelyi) élményekkel tarkítva, bekukkanthatunk egy boncterem kulisszái mögé. Megtudhatjuk például azt is, hogy hogyan tesztelték anno az autók szélvédőjét, vagy, hogy miért van minden holttest gyomrában répa, mire kellett valakinek egy rinocérosz a lakásba, mit keresett egy idős úr bomladozva egy kocsi tetején. Kell hozzá egy kis gyomor, de ha valaki bevállalja, csak nyerhet vele. Hiszen, ha más nem, az egyetemen meg lehet az anatómia kettes.
A stílus egy hosszas baráti beszélgetést tükröz. Közvetlen és nyílt. Tökéletes mű a kikapcsolódásra és szórakozásra. A jókedv és jó humor garantált. a könyv lehetetlen, érdekfeszítő témája és szórakoztató kivitelezése adja a sava borsát. Felejthetetlen élmény annak, aki egyszer a kezébe veszi.
Ajánlatos főként orvostanhallgatóknak, olyanoknak, akik értékelik a morbid humort, akik valami nagyon újra, és szokatlanra vágynak.

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

"Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája"Nem az út számít, hanem akivel megteszed.” Nana egy kóbor macska, aki összebarátkozik egy csupaszív férfival, Satoruval. Pár év elteltével Satoru úgy határoz, hogy felkeresi három rég nem látott barátját. Imádott szőrgombóca természetesen vele tart. De vajon miért? Hogy-hogy ilyen hirtelen a találkozó? A válasz talán csak a végső úton lesz.
Egy igazán aranyos, humoros, egyben mégis szomorú, néhol szívfacsaró történet. Fantasztikus utazások, káprázatos tájak szerte Japánban. Hétköznapi, de ismerős háttértörténetek, amelyek túl megrázóak ahhoz, hogy az ember szó nélkül elmenjen mellettük. Egy könyv az örök barátságról, a háziállatok és emberek közti lelkeken átívelő kötelékről. Megható pillanatok, életre szóló élmények. Az olvasók számára is.

Janne Teller: Semmi

"Janne Teller: Semmi"Semminek sincs értelme, ezt már régen tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” ― ezekkel a szavakkal hagyta el Pierre Anthon az iskolát Dániában. Bár a tanárok igyekeztek eltüntetni a fiú nyomait, osztálytársai nem felejtették el. „Az élet értelmét kerestük. Az iskolában semmi ilyesmit nem tanítottak. Így magunknak kellett utánajárni.”   Elhatározták hát, hogy megmutatják Pierre-nek, van miért élni. Az életnek igenis van értelme. 
Így az osztály azzal a különös ötlettel állt elő, hogy egy elhagyatott pajtában gyűjtenek össze minden olyan tárgyat, ami számukra fontos. A gyűjteményhez mindenki egyet-egyet tesz hozzá Azért, hogy tényleg különösen fontos dolgok kerüljenek a halomra, nem a tárgy tulajdonosa dönt: mindig más mondja meg, hogy mit kell neki beadni a közösbe. A Fontos Dolgok Halma gyűlni kezd… Eleinte játéknak indul: egy pár boxkesztyű, zsoltároskönyv, egy új bicikli. Ám ez a “játék” hamar elszabadul. Bármi legyen is az, le kell tudnod mondani arról, ami mások szerint számodra a legfontosabb…
A legnagyobb káosz közepette jelenik meg a média, és kapja fel az ügyet. Vajon meddig és hová fajul a dolog? Tényleg megéri? Van bárminek is értelme?

A történet magáért beszél, nincs rajta mit magyarázni. Megrázó és kegyetlen. Gondolkodásra és mérlegelésre kényszeríti az embert. Kemény filozófiai és erkölcsi témákat boncolgat. Mindezt egy csapat 14-15 éves fiatalon keresztül.

Ez a könyv nagy port kavart maga körül. Dániában először betiltották, egy évre rá kötelező olvasmánnyá tették, majd több díjat is nyert.

Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása

"Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása"Ez az a könyv, amit minden tininek, fiatal felnőttnek, sőt tanáraiknak és a szüleiknek is elolvasásra javasolnék!
Az önfejlesztési irodalom egyik atyjának, Stephen Coveynek (A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása) fia úgy érezte, hogy a számára sokat adó alaptanításokat, amiket feltételezem, apukájától naponta megkapott ahhoz, hogy életét szervezettebben, célorientáltabban és sikeresebben szervezze, szóval ezeket az értékes gondolatokat valahogy el kellene juttatni a fiatalokhoz is.  Mert miért kellene megvárniuk azt, hogy felnőve elolvassák édesapja könyveit és úgy változtassák meg az addigra esetleg már elbénázott szokásaikat és életüket?  Miért ne lehetne már eleve úgy nekiindulni a nagybetűs Életnek, hogy az elejétől fogva jól csinálunk dolgokat?
Ezért Covey a humor eszköztárához nyúlt és a 7 eredményességet adó szokást úgy ismerteti meg a tinikkel és fiatal felnőttekkel, hogy viccesen, szlengszavakat használva és a fiatalok kedvenc témáit véve példái alapjául mutatja be azokat.  Teszi ezt úgy, hogy egy pillanatig sem szájbarágós, nem unalmas, sőt nagyon jó poénok vannak benne, egy rakás gyakorlattal megerősítve, így nekünk, fiataloknak rögtön lehetőségünk is adódik arra, hogy a személyes életünkben is azonnal tesztelhessük az ajánlott módszert.  Egy kis spoiler az eredményességhez vezető szokások közül:  „Az olvasás mindennek az alapja”…

Sean Covey: Életed 6 legfontosabb döntése

"Sean Covey: Életed 6 legfontosabb döntése"Covey korábbi könyve (Kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása) után szintén „kötelező olvasmány” minden tini és fiatal felnőtt számára, sőt szívem szerint a tanáraiknak és a szüleiknek is elolvasásra javasolnám.
Azok után, hogy megtudtuk, hogy milyen szokások vezethetnek minket oda, hogy eredményesen tudjunk teljesíteni az iskolában, később pedig az életben, most a szerző kifejezetten a döntéseink fontosságára igyekszik felhívni a figyelmünket.  A könyv abban lehet a segítségünkre, hogy ne utólag jöjjünk rá, a saját bőrünkön megfizetve annak árát, hogy egy-egy kritikus helyzetben rossz döntést hoztunk, hanem már eleve megtanít, hogy előre mérlegeljünk és az életünk során kikerülhetetlenül felmerülő válaszutak előtt tudjunk olyan felelős döntést hozni, ami hozzátesz az életünk boldog és sikeres alakításához. Konkrét élethelyzeteket, kihívásokat rejtő kérdésköröket hoz fel példának, amivel előbb-utóbb minden fiatal szembesül (pl. randizás, függőségek, önbecsülés) és még azelőtt segít kialakítani a helyes döntési rutinunkat, mielőtt a kérdéses helyzetekben megsérülnénk, vagy utólag vernénk a fejünket a falba, hogy anno rossz döntést hoztunk.  
A könyv tele van bátorító, erőt adó mondatokkal, amit akár magunknak kijegyzetelve, személyes mantraként is használhatunk: „Sokkal több vagy annál, mint amit mások gondolnak rólad. Sokkal több vagy, mint a külsőd, mint ahogy kinézel. Ott rejlik benned a szépség és a legjobb éned, amit senki sem ismer, talán még te sem.”