Stephen King: A ragyogás

"A ragyogás"A ragyogás Stephen King talán legismertebb műve, ami nem csak a könyvrajongók, de a filmkedvelők és a horror műfaj rajongóinak tiszteletét is hamar kivívta a belőle készült filmes adaptáció megjelenése után. Jól használt horror-klisék és eredeti ötletek tökéletes szerelemgyereke.

A történet középpontjában a Colorado-hegységben fekvő, a világtól hóval és hegyekkel elzárt Szépkilátás Hotel és a családjával beköltöző, a hotel gondnoki állását elvállaló Jack Torrance áll. Az idilli családi pihenést azonban több dolog is beárnyékolja. Jack kisfia, Danny különleges képességének, a „ragyogásnak” köszönhetően különös dolgokat kezd látni a szálloda falai között. Jacknek pedig az amúgy is labilis idegrendszere tovább bomlik, ahogy lassan fény derül a hely hátborzongató múltjára…

Mindegy, hogy az ember fényes nappal vagy éjszaka veszi kezébe ezt a könyvet, a borzongás garantált. King nem képzeletbeli, hatalmas, csúf szörnyekkel ijesztget, hanem a valóságban létező egyik legijesztőbb szörnnyel, az emberi elmével, és az abban végbemenő rémísztő dolgokkal. Ehhez jön még egy csipet természetfeletti, egy nagy adag feszültség és kész is a tökéletes horror, amit nem lehet letenni!

A könyvből készült, Stanley Kubrick által rendezett filmadaptáció a filmtörténet egyik legikonikusabb horror-alkotásává vált, ami ugyan nem lopta be magát a könyv írójának szívébe, a nézőkébe viszont annál inkább.

Ezt a regényt ajánlom mindazoknak, akik vágynak egy könyvnyi feszültségre, egy nem kis adag rémületre, többszáz oldalon keresztül fokozódó izgalomra és bevállalják az egész napos olvasást – mert garantáltan nem fogják tudni letenni.