Anagrammázni jó!

anagramma

Anagramma: megadott nevek betűinek megkeverésével értelmes, megmagyarázható szövegeket kell alkotni. Tréfás, szokatlan szóösszetételek létrehozása is lehetséges, hiszen játékról van szó. Még új szavak kitalálása is elképzelhető. Tehát a kreativitás szabad utat kap.

Anagrammák gyártásakor a megadott név összes betűjét fel kell használni minden egyes alkalommal, s a magánhangzók időtartamát nem szabad megváltoztatni.
Szórendi változtatásokkal akkor lehet új anagrammákat készíteni, ha tartalmi módosulást eredményez.

Bár anyanyelvünkkel játszadozunk, idegen nyelvek ismertebb szavai is beilleszthetők az anagrammába, de csak módjával, mintegy színesítve a megoldást.

A kétjegyű betűk nem választhatók szét, hiszen egy betűnek számítanak.

Íme egy egyszerű példa az anagramma írására: 

KIS ÉVA

Most, gyakorlásként, erre a névre kell anagrammákat gyártani, s mivel nagyon rövid név, sokat ebből nem lehet, de azért nem reménytelen. Lássuk csak!

VAKSIÉ, VÉKA IS, AKI VÉS

Elárulom, akad még! Keresgélj te is egy kicsit!

1. VERESEGYHÁZI ANAGRAMMAÍRÓ PÁLYÁZAT

Ki tud több anagrammát írni alábbi múlt századi írónk nevéből?

VERES PÉTER

Az első anagrammás feladat igen könnyű lesz, sok sikerélményt tartogat a pályázóknak. Méltatlanul ritkán emlegetett XX. századi írónk nevére kell tehát anagrammákat írni. Meg fogtok lepődni, hogy mennyi variáció lehetséges. De mindig csak addig próbálkozzatok, amíg jó kedvvel teszitek, kínlódásnak a nyelvi játékban nincs helye.

Gyorsan bele fogtok jönni, egyre könnyebben fog menni az anagrammázás! S tudom, vannak köztetek olyanok is, akik máris mesterei ennek a játéknak!

Beküldési határidő: 2020. augusztus 31.

A megfejtéseket e-mailben, postán, vagy személyesen is el lehet juttatni a Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárba.

Elérhetőségeink:
2112 Veresegyház, Fő út 53.
konyvtar@konyvtar.veresegyhaz.hu

Kérjük, a megfejtéseken – érkezzen az bármilyen formában is – tüntessék fel jól olvashatóan a pályázó nevét, címét és telefonszámát, vagy e-mail címét.

Díjátadó: szeptember végén, a "Vers örökkön fiatal" című költői estünkön. (A rendezvény szervezés alatt, a nyerteseket az időpontról külön értesítjük)


Nyeremények:
1. helyezett(ek): 5 db ajándékkönyv
2. helyezett(ek): 4 db ajándékkönyv
3. helyezett(ek): 3 db ajándékkönyv

...és még egy kis meglepetés.

Jó játszadozást!

Horváth Ferenc