Ha eljő az ősz, akkor az egér is…

 

Szerte a világon, s a magyar írók is versbe és mesébe foglaltak  számos egérkalandot.

Hogyha láttok egeret,/ Ne féljetek, gyerekek!” írja Devecsery Gábor: Egérbolygó című verses meséjében.

Vitathatatlanul inkább a női nemhez tartozó felnőttek és gyerekek riadoznak inkább a kis szürke állattól!

Jeles írónk, Gárdonyi Géza: Egérvadászat című meséskönyve csupa nagybetűvel a legkisebbeknek szól, frissen megjelenve.

Ugyancsak új, kétkötetes: Baranyi I.: Egér Ágota meséi címmel.

Napjainkban a legolvasottabb könyvek közé tartozik a Geronimo Stilton-sorozat, a már olvasási rutinnal rendelkező gyerekek igen kedvelik…

Mickey egér (Mickey Mouse) a világ egyik legismertebb figurája amelyet Walt Disney közel 100 rajzfilmje tett világszerte ismertté, van könyv alakban is.

Van tehát minden rendű-rangú cincogó a világirodalomban. A gödöllői kastélyból „írt” mese-naplóiban feljegyzéseket Herceg Egérváry Elemér.

Íme egy kis rövid mese, amely arról szól, miképp védekeznek az egerek a macska ellen. Címe: A városi és a falusi egér. Az egerek tanácskozása:

„Nagy gondban voltak az egerek. – Ha ez így megy tovább, a macska valamennyiünket elpusztít. Tennünk kell valamit. Ki kell sütnünk, hogy hogyan védjük meg magunkat. Így is tettek. Összejöttek, tanakodtak, de csak nem jutott semmi okos az eszükbe. Végül felállt a legkisebb egér. – Én tudom, mit kéne tennünk - jelentette ki büszkén-. Kössünk csengőt a macska nyakába, így majd mindig meghalljuk, ha közeledik! Ekkor szólásra emelkedett a legöregebb egér. – Az ötlet csakugyan jónak tűnik -ismerte el-, de szeretném tudni, ki lesz az, aki majd felköti a csengőt a macskára.”

Lyuk hátán lyuk: csodás lakás! / Új ajtó kell? Csak egy falás!” (Devecsery: Egérbolygó)

Végezetül könyvajánló az egerek kedvenc csemegéjéről, a sajtról. Urbán Gy.: Minden egér szereti a sajtot, ami régi kedvelt mese, s bábszínházi darab is. A „Hogyan kerülnek lyukak a sajtba?: kíváncsi gyerekek lexikoná”-ban megvan a válasz is, de mi is föltesszük a kérdést, s várjuk rá a választ! 
Tehát: Hogyan kerülnek lyukak a sajtba?

Határidő: november 20. Cím: Veresegyház, Fő út 53. ; gyermekkonyvtar@gveresegyhaz.hu

Addig is ügyeskedjetek, s a mellékelt útmutató alapján hajtogassatok magatoknak, vagy ajándékba egy egeret. Persze, ha kell, segítségül hívhatjátok aput, vagy anyut is…