Három a magyar igazság

 

Várva a karácsonyt, mely ünnepünknek része a finomságokkal teli asztal is, időzzünk most Mátyás király fejedelmi étkeinél!

A király legszívesebben fácánhúst és pávasültet fogyasztott, az esküvőjén is ezt szolgálták fel. Lakodalmi menüsorában szerepelt még a töltött, festett(!) csirke… a megtöltött, csirkét, tyúkot nyárson sütötték, majd színes tésztával -fehér, barna, sárga, zöld, fekete - kenték be, azután újra tűzbe tették, hogy ropogóssá váljon. A többféle színű tésztát megszínezték: a barnát sűrű cseresznyelekvárral, a sárgát sáfránnyal, a zöldet petrezselyemmel, a feketét szegfűszeggel.

Egyes korokban a sáfrány drágább volt az aranynál, mivel egy bizonyos virág apró bibéjét kézzel szedték, (szedik…) hozzá.

1. Honnan származik a sáfrány?

a. Dél-Amerika

b. Kelet-Afrika

c. Kis-Ázsia

Mátyás kedvenc gyümölcsei a kormos alma és a füge voltak.

2. Milyen gyümölcs a kormos alma?

a. sült alma

b. „történelmi” almafajta

c. korommal bekent alma

A kor szakácsai a süteményeket nádmézzel édesítették, mozsárban összetört mandulát, aszalt gyümölcsöket, fűszerként pedig fahéjat, szegfűszeget és gyömbért, rózsavizet használtak.

Mátyás király igen szerette még a mandulatejes rizskását!

3. Milyen mézzel édesítették számára?

a. nádmézzel

b. édesítőszerrel

c. kockacukorral

2019. január 20-ig várjuk a három helyes választ

Veresegyház, Fő út 53.; vagy a gyermekkonyvtar@veresegyhaz.hu e-mail címre

Tudvalévő, hogy Mátyás Itáliában készült trónkárpitjába gránátalma-motívumokat szőttek a korabeli pápai aranyrózsa-motívumokon kívül.

Gránátalma

Mi e varázslatos, a természetből való karácsonyi gömbökkel kívánunk Minden olvasónknak

BOLDOG KARÁCSONYT!