Várva a karácsonyt, mely ünnepünknek része a finomságokkal teli asztal is, időzzünk most Mátyás király fejedelmi étkeinél!
A király legszívesebben fácánhúst és pávasültet fogyasztott, az esküvőjén is ezt szolgálták fel. Lakodalmi menüsorában szerepelt még a töltött, festett(!) csirke… a megtöltött, csirkét, tyúkot nyárson sütötték, majd színes tésztával -fehér, barna, sárga, zöld, fekete - kenték be, azután újra tűzbe tették, hogy ropogóssá váljon. A többféle színű tésztát megszínezték: a barnát sűrű cseresznyelekvárral, a sárgát sáfránnyal, a zöldet petrezselyemmel, a feketét szegfűszeggel.
Egyes korokban a sáfrány drágább volt az aranynál, mivel egy bizonyos virág apró bibéjét kézzel szedték, (szedik…) hozzá.
1. Honnan származik a sáfrány?
a. Dél-Amerika
b. Kelet-Afrika
c. Kis-Ázsia
Mátyás kedvenc gyümölcsei a kormos alma és a füge voltak.
2. Milyen gyümölcs a kormos alma?
a. sült alma
b. „történelmi” almafajta
c. korommal bekent alma
A kor szakácsai a süteményeket nádmézzel édesítették, mozsárban összetört mandulát, aszalt gyümölcsöket, fűszerként pedig fahéjat, szegfűszeget és gyömbért, rózsavizet használtak.
Mátyás király igen szerette még a mandulatejes rizskását!
3. Milyen mézzel édesítették számára?
a. nádmézzel
b. édesítőszerrel
c. kockacukorral
2019. január 20-ig várjuk a három helyes választ
Veresegyház, Fő út 53.; vagy a gyermekkonyvtar@veresegyhaz.hu e-mail címre
Tudvalévő, hogy Mátyás Itáliában készült trónkárpitjába gránátalma-motívumokat szőttek a korabeli pápai aranyrózsa-motívumokon kívül.
Mi e varázslatos, a természetből való karácsonyi gömbökkel kívánunk Minden olvasónknak
BOLDOG KARÁCSONYT!