Karácsonyi kihajózás

 

Horváth Ferenc költő egyik kedvenc gyerekkori olvasmányának történetéből kreált számunkra fejtörőt:

 

 

Egy rejtélyes karácsonyi kihajózás

 

1864. december 24-én, pontosan déli 12 órakor, tehát pár órával a karácsonyi gyertyagyújtás előtt, egy gépi hajtóerővel is rendelkező kétárbocos, mely a Backward nevet viselte – elhagyta a liverpooli kikötőt. Angol lobogó alatt futott.

Z. K. kapitány induláskor nem tartózkodott a hajón; ám a másodkapitány, S. R. és a szolgálatvezető első tiszt J. G. tettre készen, minden akadályoztatás nélkül jelen voltak, miként a harmadik tiszt W. J. is.

 

Kérdés:

  1. A feladvány alapjául szolgáló könyv címe és írójának neve.
  2. Ki volt a Backward döntésekre jogosult parancsnoka a kihajózás során?

 

De hogyan lehet a második,  kissé őrültnek látszó kérdésre válaszolni?

 

Bizonyos hajózástörténeti ismeretek birtokában persze roppant egyszerű a megoldás; de mit tegyünk, ha tájékozatlanok vagyunk ezen a területen?

Úgy sem lesz nehéz, mert segít a könyvtár, segítenek a könyvek! Pontosabban szólva: egy nagyon híres – ifjúságinak beskatulyázott – író sokak által kedvelt könyvének megfelelő oldala meg fogja adni a választ.

De vigyázat! A feladványban eltértünk az eredeti szövegtől: módosítottuk a hajó nevét, indulási idejét, valamint a kezdőbetűkkel jelölt neveket is megkevertük egy kicsit.

 

Beküldendő:

 

Részleges megfejtéseket is várunk és jutalmazunk.

 

Beküldési határidő: 2016. december 23.

Eredményhirdetés: 2017. január 6.

 

Nyeremények

  • A mindkét kérdést helyesen megválaszolók könyv- és videofilm jutalomban részesülnek, valamint 12 hónapos, ingyenes könyvtári beiratkozást nyernek.
  • Az egy helyes választ beküldők könyv- és videofilm jutalomban részesülnek.