Ady és Léda a könyvtárban

Nagyné Vogl Magdolna telt ház előtt megtartott, érdekfeszítő előadásában mutatta be a 20. század elejének talán legmegrázóbb szerelmi történetét, Ady Endre és Léda (polgári nevén Diósyné Brüll Adél) kapcsolatát.

 

Az iskolai tananyagokból szinte mindenki emlékszik a történet alapjaira, miszerint 1903 nyarán, Váradon az ifjú költő beleszeretett a nála nyolc évvel idősebb, érzéki, ámde férjezett asszonyba, és ennek a viszonynak köszönhetjük a hazai irodalomtörténet egyik legcsodálatosabb versciklusát, amely egy szerelem minden stációját – a rajongástól a gyűlöleten át a gyönyörű búcsúig – feldolgozza, megmutatja számunkra.

 

Vogl Magdolna előadásából azonban ennél jóval gazdagabb és árnyaltabb kép bontakozott ki a szemünk előtt. Megismerhettünk egy furcsa, az átlagember számára szinte értelmezhetetlen szerelmi háromszöget, s két ember mindent felégető szerelmének kevesek által ismert részleteibe is bepillantást nyerhettünk. E részletek segítettek még érthetőbbé tenni azon verseket, versrészleteket, amelyeket Pásztor Ildikó tolmácsolt számunkra.

 

A rendezvényt Horváth Ferenc költő Ady paródiája is színesítette.

 

Tekintsék meg a rendezvényen készült fényképeinket!

 

Nagyné Vogl Magdolna