Szent György hava

 

„Lusignan vár tövében barnul örök munka./ Fogan a föld kövéren, ekém ökör húzza. Fakadnak a növények borszőlő és búza. / Válogasd át a magot, vesd ki mind a konkolyt, / teremts tisztább holnapot, ...”

Így szól a tavaszköszöntő Jean de Berry herceg hóráskönyvében, melyet a flamand Limbourg-fivérektől rendelt 1409-ben. 

„Szent György hava” vagy „Szelek hava” így nevezik régiesen az április hónapot. Jelentős pásztorünnep ideje, a vidéki gazdasági év György napon, 24-én kezdődik.

 A gazda mondókája szerint:
György-nap előtt ha nem esik,
György-nap után sok is esik.
Hogyha Vitális didereg,
Tizenötször lesz még hideg.
Áprilisnak szárazsága
Jó gazdának bosszúsága,
Áprilisnak nedvessége
Fáknak termőképessége.

2019-ben az Év Fája a különleges nevű sajmeggy lett. Sziklás területeken, ritkás erdőkben él. Latin neve az arab édes illatú szó jelentésére utal. A sajmeggy sajnos keserű, apró, vékony húsú, evésre kevéssé alkalmas. A feketerigók kedvelt eledele. Magját a déli országokban fűszerként használják, íze a mandulához hasonlít. Ez adja a török, görög és az örmény édes kenyér markáns ízét.

  

E szép évszak számos verset, népdalt ihletett. Találjátok ki az ismert tavaszi ének kezdő versszakát, tegyetek a pontok helyére egy-egy magánhangzót!

T.V.SZ.   SZ.L   V.Z.T   .R.SZT,   V.R.ÁG.M,    V.R.G.M,
M.ND.N   M.D.R   T.RS.T   V.L.SZT,   V.R.G.M,   V.R.G.M.

Beküldhető nyeremény fejében április 18-ig a szokott címre: 2112 Veresegyház, Fő út 53. ; gyermekkonyvtar@veresegyhaz.hu

A „SZERETEM A MÉZET” c. rajzpályázatunkra 28 szép alkotás érkezett, már látható a gyermekrészleg kamara-kiállításán, illetve a könyvtár honlapján is!