Terápiás hazugságok

Author
Irvin D. Yalom

Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akiket érdekel az emberi természet és a pszichológia. Valamint azoknak, akik eddig úgy gondolták, hogy egy pszichiátert nem lehet, vagy nem szoktak átverni. Emellett azokat is érdekelheti ez a könyv, aki már hazudott hasonló személynek.

A hiteles információkon kívül pár fikción alapuló elem is van benne, amitől egy történetté válik. Nem mellesleg a történetté több szálon fut, és szinte minden szereplő nézőpontját megérthetjük. Bepillantást nyerhetünk abba, hogy milyen egy páciens, egy terapeuta, vagy éppen egy szupervizor szemszögéből ugyanaz a helyzet. Arra is fény derül, hogy minden embernek van gyenge pontja, és néha milyen könnyű azt megtalálni.

Azt is megtudhatjuk, mennyire nehéz dolguk van a pszichológusoknak akkor, amikor el kell dönteniük, hogy betartanak-e minden szabályt, vagy esetleg átlépik a páciens érdekében. Sajnos ebben nincs megegyezés a szakemberek között, ezért a dolognak rengeteg hátulütője és veszélye van. 

Ebben a pszichológiai krimiben a szerző iróniával vizsgálja tulajdon szakmáját, néha elgondolkodtató kérdéseket fogalmazva meg számunkra. Ahhoz, hogy követni lehessen a gondosan kidolgozott szálakat, az olvasó folyamatos és koncentrált figyelemére van szükség. Ez azonban könnyen tartható, mivel a könyv olvasása során hamar meg lehet tapasztalni azt a fajta folyamatos feszültséget, ami arra ösztönöz, hogy olvassunk tovább.

Rám jó benyomást tett ez a könyv, szóval őszintén tudom ajánlani. Bár a végét kicsit befejezetlennek éreztem, mivel a lezárás nem volt éppen hagyományos, de az író ezzel is csak az elménket stimulálja, képzeletünkre bízva a folytatást.