Ha nem volnátok ti

Author
Bíró-Balogh Tamás

Ritkán adatik meg az a különleges pillanat, hogy kortárs író kutatásának gyümölcsét tarthatjuk a kezünkben. Bíró-Balogh Tamás nemes egyszerűséggel beszél könyvének főhőséről, Kosztolányiról, akiről már sokan írtak sokfélét. Manapság egyre divatosabb lett „visszalátni” a múltba és a régi szerzőket, legyen az író vagy költő, emberként, hibázó, tökéletlen, mégis szerethető emberként bemutatni. Végre kilépnek a sorok árnyékából. Nem- csak azt érezzük, a poros félhomályból azért kukucskálnak ki, hogy nekünk munkát adjanak azzal, hogy be kell magolni vagy magoltatni szépen formált szavaikat. 

A szerző gördülékeny stílusában végtelenül közel hozza az olvasóhoz Kosztolányit, akit ha addig nem, akkor most azonnal, végérvényesen megszeretünk. Hirtelen hús-vér ember lesz, mert szenved, beteg, küzd a halállal és a szerelemmel, ahogy szinte mindenki. 

Szerelmes még akkor is, ha nem szabad, hiszen a halál nem ad neki csak vajmi kevés haladékot. A házas férfi, aki különböző „cselekkel” tolja el magától a végzetet, még kap pár csodás hónapot, egy olyan nőtől, aki szintén férjezett, aki rég azt hiszi, hogy hasonló érzéseket már nem gerjeszt a szíve.

Radákovich Mária nagyon mai nő, anya, feleség. Nem attól lesz különleges, mert az író felfigyel rá és könnyűszárnyú múzsaként röpteti. Ő e szerelem előtt és után is élt és él. Személyisége adja meg bájos külseje mellett a varázslatot, ami ezt a szerelmet élteti.

Bíró-Balogh Tamás szellemesen, nem ítéletet mondva göngyölíti fel a történetet. Mintha egy filmet néznénk tudva a végét, mégis reménykedünk. Hátha ez egyszer nem az ismert befejezés jön.

A csavar, ahogy az életben is oly sokszor, váratlanul következik be. Kiderül, hogy a finom, visszafogott külső mögé rejtőző Kosztolányi egy harmadik kapcsolatot is működtet.

Párhuzamosan a házasságával. Húsz évig marad rejtve egy olyan nő, aki az egyik legismertebb könyvének ihletője. 

Mégsem lesz bulvárkönyv egy pillanatig sem Kosztolányi Dezső életének eme fejezete. Akik szeretnek a versek, regények mögé látni, azoknak nem okoz majd csalódást a szellemes, elfogulatlan és remekül megírt kötet, amelyet néhány, mostanában előkerült szerelmes levél indított útjára. 

A titkok, a kimondottak és kimondatlanok meglapulva a lapokon várják a ma olvasóit, ha kíváncsiak a régiekre. 

Imre Hilda