Fülemüle

Author
Kristin Hannah

„A szerelem rádöbbent, ki szeretnél lenni, a háború rádöbbent: ki vagy.”

Olvasni mindenkor jó. A könyv elfeledteti az örömöt, a bánatot, a gondokat. Nem fontos, reggel van-e vagy este, fáradtak vagyunk-e vagy frissek. Hát ennél a könyvnél meg semennyire nem az.

A Fülemüle két különleges nő története a második világháború véráztatta Franciaországában.

Sokan sokféleképpen közelítették már meg ezt a témát, de így kevesen. Két nővér a szeretetlen gyerekkoruk után, amelyet az első nagy világégés zúzott porrá, nem találja a helyét a világban. Az idősebbikre rátalál a szerelem, de a bánat őt sem kerüli el. Gyermekeit sorra veszíti el, s mire egyenesbe jönne az élete, kitör a második világháború. Húga, Isabelle lázadó, szabályokat el nem viselő, kamaszkorból alig kilépő 18 lány, aki bizonyítani akarja a világnak és legfőképp önmagának, hogy szerethető, nem eldobható és félretehető, ahogy apja teszi vele és nővérével anyjuk halála után.

Mindkét nő a maga eszközeivel küzd meg a háború csapásaival. A túlélés, a veszélyek, az embertelen körülmények mindkettőjüket más utakra sodorja. Úgy tűnik, el egymástól.

Miközben bombák hullnak az égből, Párizs éhezik, családokat szakítanak szét, embereket szállítanak marhavagonokban a halálba, két nő nem adja egykönnyen az életét.

A nyughatatlan kamaszlány beleveti magát a háborúba, szerencsétlenül járt angol pilótákat juttat át a Pireneusokon Spanyolországba, röpiratokat terjeszt, és küzd a szerelem mindent elsöprő érzésével. A szerelemmel, ami ott és akkor nem helyénvaló, nem reményekkel teli és nem kecsegtet a boldog vég lehetőségével.

Ez alatt a nővére, Vianne házába egy náci tisztet szállásolnak el, akiben még lakozik némi emberség…Miután ő „eltűnik”, jön helyette egy másik, akinek a kegyetlensége mindannyiuk életét megkeseríti. És eközben a háború borzalmai beszivárognak a legkisebb falvakba is.

A csendes tragédiákat felváltja poklok pokla. A francia kollaboránsok együttműködve a megszállókkal igyekeznek minden ellenálló nőt koncentrációs táborokba juttatni.

A két nő nem mindennapi hős. Nem dicsőségre vágyik. Mindkettő csodálatos, érzelmekkel, vággyal és bátorsággal teli hazafi, akinek semmi más nem fontos annyira, mint a család, a hűség és a szabadság.

Gyönyörű könyv ez. Nehéz könnyek nélkül olvasni a sorokat.