Érdekességek Magyarországról…

Dátum: 
2018-06-29 10:15

 

Hol található a világ legnagyobb könyve?

Törékeny Természeti ÖrökségünkTermészetesen nálunk, az Aggteleki Nemzeti Parkban: Szinpetri településen! A Guinness Rekordok könyvébe is bekerült a 2010-ben, több éves munkával készült könyv, amely 4.18 m magas, 3.77 m széles és 1420 kg.
Címe: Törékeny Természeti Örökségünk. Csak több ember segítségével lehet lapozni a könyvoldalakat. Ha a hosszú vakációban arra jártok, nézzétek meg! 

 

A világ a magyaroknak köszönheti a szódavizet!

SzódavízJEDLIK ***** természettudós, feltaláló és bencés szerzetes 1820 körül fejlesztett ki olyan készüléket, amivel csekély költséggel lehetett a vizet széndioxiddal telíteni. Élete nagy részét Győrben töltötte. Tiszteletére különleges köztéri alkotás készült: a Jedlik csobogó és ivókút, ami Győr belvárosában található.

Ide kapcsolódik kérdésünk: milyen keresztnevet kapott a nagy magyar természettudós, Jedlik?


Július 20-ig várjuk a helyes választ a szokásos címekre:

Milyen italt köszönhet a szódavíznek a világ?

A legenda szerint 1842-ben Jedlik ***** a fóti Fáy-birtokon készítette el a legelső fröccsöt - az általa kitalált szódavíz segítségével, amit németesen „spitzernek” nevezett el. A birtokon tartózkodott Vörösmarty Mihály költőnk is, akinek fülét bántotta a német hangzású szó, így utánozva azt a hangot, amikor a szódát hozzáengedik a borhoz, megalkotta a fröccs kifejezést. A Fóti dal című versben meg is említi a szódával hígított bort: „fölfelé megy a borban a gyöngy”.

Ti is kipróbálhatjátok a fröccs italt, ugyanis már gyerekfröccs is van, ami 1 dl szőlőlé és 1 dl szódavíz keveréke!

Kellemes hűsölést és vakációt kívánunk!

Vakáció